Fiobilin – prospect

Fiobilin (acid dehidrocolic), nurse comprimate 250 mg – prospect

Compoziţie

Un comprimat conţine 250 mg acid dehidrocolic şi excipienţi: povidonă K30, acid stearic, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, amidon de porumb, talc, crospovidonă.

Grupa farmacoterapeutică: terapia vezicii biliare, preparate conţinând acizi biliari.

Indicaţii terapeutice

Colecistită cronică, diskinezie biliară, constipaţie cronică (hepatogenă) migrene şi convalescenţă după hepatită acuta cu virus A (epidemică).

Contraindicaţii

- icter mecanic (inclusiv litiază biliară obstructivă), litiază biliară în faza dureroasă, colecistită acută;

- insuficienţă hepatocelulară severă, hepatită acută, hepatită cronică evolutivă, ciroză decompensată;

- apendicită.

Precauţii

Nu sunt necesare.

Interacţiuni cu alte produse medicamentoase, alte interacţiuni

Asocierea cu diuretice sau antihipertensive poate determina scăderea pronunţată a potasemiei. Laxativele scad absorbţia acidului dehidrocolic.

Deoarece acidul dehidrocolic poate influenţa absorbţia altor substanţe, se recomandă administrarea lui la interval de două ore faţă de acestea.

Atenţionări şi speciale

Sarcina şi alăptarea

Nu se recomandă utilizarea acidului dehidrocolic în timpul sarcinii. Acidul dehidrocolic se excretă în laptele matern, de aceea se recomandă evitarea utilizării lui în timpul alăptării.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Nu se cunosc.

Doze şi mod de administrare

Adulţi: 1-2 comprimate Fiobilin 250 mg, de 3 ori pe zi, după mese, timp de 15 zile. Copii: 7-15 ani, 1-2 comprimateFiobilin 250 mg pe zi.

Reacţii adverse

În timpul tratamentului cu acid dehidrocolic pot să apară dureri epigastrice, flatulenţă, diaree, iritaţie rectală, scăderea pronunţată a potasemiei. Rar pot apărea următoarele reacţii adverse: iritabilitate, confuzie, cefalee, erupţii cutanate, dificultăţi în respiraţie, palpitaţii, crampe musculare, oboseală şi slăbiciune.

Supradozaj

În caz de supradozaj apar următoarele simptome: vărsături şi depleţie electrolitică. Se recomandă spitalizare.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 1 blister Al/PVC a 10 comprimate. Cutie cu 2 blistere Al/PVC a câte 10 comprimate. Cutie cu 5 blistere Al/PVC a câte 10 comprimate.

Producător

S.C. Terapia S.A., Cluj-Napoca, România

Add comment


Security code
Refresh