Factori de risc pentru infecția cu Clostridium difficile

Infectia cu Clostridium difficile (CDI) este în prezent una dintre cele mai frecvente infectii nosocomiale la nivel global. Clostridium difficile colonizeaza asimptomatic intestinul gros la unii indivizi, însa la anumite persoane susceptibile forma toxigena a bacteriei cauzeaza colita. Emergenta de tulpini hipervirulente de clostridie a dus la aparitia cazurilor de colita severa (cu necesitate de colectomie sau terapie intensiva) si la cresterea ratei de deces prin aceasta infectie.

Cel mai important factor de risc pentru infecția cu C. difficile este consumul de antibiotice. Cele mai frecvente antibiotice asociate cu CDI sunt: clindamicina, ampicilina, amoxicilina, cefalosporinele și fluoroquinolonele. Alte peniciline (în afara aminopenicilinelor), sulfonamidele, macrolidele și trimetoprim-sulfametoxazol pot și ele cauza colită cu Clostridium. Rareori, infecția cu C. difficile poate apărea și după administrare de aminoglicozide, metronidazol, rifampicină, cloramfenicol, bacitracină, tetracicline, teicoplanin, carbapeneme, daptomicină sau tigeciclină.

Un alt factor predispozant pentru CDI este spitalizarea prelungită sau șederea în centre de îngrijire precum cămine de bătrâni. Majoritatea cazurilor de colită cu C. difficile sunt dobândite în spital și nu comunitare. Spre deosebire de infecțiile nosocomiale, infecția CDI comunitară apare la persoane mai tinere, fără expunere clară la antibiotice sau alți factori de risc și are o severitate scăzută.

Vârsta peste 65 ani este și ea un factor de risc pentru infecția cu C. difficile. Prezența comorbidităților la această categorie de bolnavi contribuie la prognosticul mai prost al infecției la vârstnici.

Rolul supresiei secreției acide gastrice în favorizarea colitei cu Clostridium este neclar. Sporii de clostridie, care sunt vectorii infecțioși, sunt acid-rezistenți și rămân viabili la pH-ul gastric acid. Unele studii au arătat o creștere a riscului de infecție C. difficile la pacienții sub tratament cu inhibitori de pompă de protoni, altele nu au confirmat acest risc după ajustarea pentru comorbidități.

Alți factori de risc documentați pentru infecția cu C. difficile sunt imunosupresia (chimioterapie), imunodeficiența, boala renală cronică, transplantul de organ, contact cu un pacient infectat și bolile inflamatorii intestinale.  

Referințe: Clostridium difficile Infection. N Engl J Med 2015

Add comment


Security code
Refresh