Evaluarea electrofiziologică a sistemului excitoconductor

Prin abord intravascular, thumb se introduce sub control radiologic un electrod-cateter pân? în cord unde se efectueaz? electrograma sistemului excitoconductor.

1. Evaluarea nodului sinusal

i) Timpul de recuperare a nodului sinusal (TRNS): este durata de timp necesară nodului sinusal pentru recuperare după supresia prin suprastimulare. Cu ajutorul unei sonde introduse în atriul drept se practică o stimulare atrială overdrive timp de 30-60 sec, apoi se încetează brusc stimularea şi se măsoară timpul în care se produce reluarea spontană a ritmului sinusal (de la ultimul stimul până la prima undă P sinusală). Valoarea normală a TRNS este sub 550 ms.

ii) Timpul de conducere sinoatrială: este măsurat de la răspunsul nodului sinusal la depolarizările atriale premature stimulate sau prin înregistrarea directă pe o electrocardiogramă a nodului sinusal. Valoarea normală este de 45-125 ms.

iii) Frecvenţa cardiacă intrinsecă: este expresia activităţii primare a nodului sinsal şi se determină prin blocarea chimică a influenţelor sistemului nervos autonom – se realizează blocadă autonomă cu 0,5-2 mg IV atropină şi 1-5 μg/min IV propranolol. Valoarea frecvenţei cardiace intrinseci este egală cu 118,1- (0,57 x vârsta). O valoarea anormală de mică este sugestivă pentru disfuncţia primară de nod sinusal.

2. Evaluarea conducerii atrioventriculare

i) Timpii de activare atrială: se măsoară timpii de conducere intraatrială. Alungirea lor poate fi asociată cu flutter atrial sau fibrilaţie atrială.

ii) Măsurarea timpului de conducere AV: în porţiunea suprahissiană (interval AH – timp de conducere atrio-nodal) şi porţiunea infrahissiană (interval HV – timp de conducere prin sistemul His-Purkinje). Alungirea intervalului AH peste 125 ms sau a intervalului HV peste 55 ms poate identifica locul întârzierii.

iii) Creşterea stimulării actuale: se efectuează pentru a determina lungimea ciclului la care apare blocul în nodul AV şi/sau sistemul His-Purkinje. Blocul sub fasciculul His la un ritm < 150 bătăi pe minut anunţă apariţia blocului infrahissian.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii