Echimoze periorbitale

Echimozele (vânătăile) periorbitale reprezintă un semn clinic care apare în fracturile de bază de craniu, după craniotomie sau în anumite forme de cancer (neuroblastom).

Echimozele apar ca urmare a unei heoragii subconjunctivale bilaterale, iar cauza o reprezintă lezarea învelișului meningeal cu apariția unei sângerări din sinusurile venoase în vilii arahnoidieni. Semnul mai este cunoscut și sub numele de ochii de raton sau panda, datorită asemănării cu aspectul facial al acestor animale. Clinic, echimozele apar la circa 48-72 ore de la producerea traumatismului (spre deosebire de echimozele din traumatismele faciale, care apar la câteva ore de la producerea contactului).

În fracturile de bază de craniu mai poate apare și semnul Battle, care constituie echimoza mastoidei (urmare a extravazării sângelui pe traiectul arterei auriculare posterioare). Pacienții trebuie să evite suflarea nasului, tusea viguroasă sau forțarea mișcărilor feței pentru a evita lezarea suplimentară a meningelui.

Alte patologii în care apar echimoze periorbitale sunt neuroblastomul, amiloidoza, mielomul multiplu sau consumul de cocaină.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii