Durere acută de spate – cauză cardiacă?

durere toracic? anterioar? aduce aproape întotdeauna pacientul la spital ?i este evaluat? ca o suspiciune de sindrom coronarian acut.

Durerea din infarct poate însă avea localizări și iradieri atipice (în mandibulă, în epigastru, în spate), ceea ce întârzie momentul prezentării la medic și uneori poate face ca pacientul să ajungă la stomatologie, gastroenterologie, reumatologie sau ortopedie.

Cordul este un organ mediastinal localizat la 1-2 cm de peretele toracic anterior și la 10-15 cm de peretele toracic posterior. Originea și iradierea durerii cardiace se proiectează de cele mai multe ori pe toracele anterior, însă poate fi localizată și la nivelul toracelui posterior, în spate.

În plus, durerea cardiacă nu este întotdeauna de origine ischemică, ci poate fi cauzată de o boală pericardică, disecție de aortă, disecție de coronară – toate acestea putându-se manifesta ca durere de spate înaltă (cervicală, toracică) nou-apărută. O durere interscapulovertebrală poate apărea și ca urmare a comprimării fibrelor nervoase în dilatarea atrială stângă și hipertensiunea pulmonară din stenoza mitrală (junghiul atrial Vasquez). Există cazuri de infarct miocardic (postero-inferior) care se prezintă doar ca durere acută de spate. Durerea de spate severă însoțită de anxietate extremă la un pacient diagnosticat cu infarct miocardic este un semn de ruptură de cord iminentă.

Așa cum orice durere în piept și cefalee severă nu trebuie neglijate, nici durere acută de spate nu trebuie expediată fără un EKG și o radiografie toracică, pentru a exclude o eventuală cauză cardiacă.

foto: nytimes.com

Add comment


Security code
Refresh