Durata sarcinii - 38 sau 40 saptămâni?

Exist? 2 modalit??i de calcul a duratei sarcinii, check ambele fiind lafel de corecte:

  1. durata exprimată în săptămâni de amenoree (numărul de săptamâni de la ultima menstruaţie; se calculează numarând de la prima zi a ultimei menstruaţii): sarcina durează 280 zile, echivalentul a 10 luni (pentru un ciclu menstrual de 28 zile) sau 40 săptămâni de amenoree.
  2. durata exprimată în săptămâni de sarcina reală (se numără începând cu prima zi a celei de-a treia saptămâni de amenoree, considerând ca ovulaţia şi respectiv fecundaţia au loc la 14 zile de la menstruaţie): sarcina durează 266 zile, echivalentul a 9 luni calendaristice sau 38 săptămâni.

Diferenţa între cei 2 algoritmi de calcul este exprimarea în numărul de săptămâni reale de gestaţie (38 săptămâni de la momentul fecundării) sau numărul de săptămâni de la ultima menstruaţie (40 săptămâni de amenoree).

La nivel internaţional a fost adoptată convenţia de exprimare a sarcinii în săptămâni de amenoree, având în vedere că femeia poate preciza cu exactitate prima zi a ultimei menstruatii şi că ovulaţia nu are loc în toate cazurile în a 14-a zi a ciclului menstrual. Vârsta reală a fatului este cea dată de numărul de săptămâni de la fecundaţie.

Comments are now closed for this entry