Diverticuloza vs. Diverticulita

Întrucât deseori se întâmplă ca pacienții să confunde diverticuloza cu diverticulita, în cele ce urmează o să vedem care este diferența între cele două afecțiuni.

Diverticuloza este o boală structurală a colonului caracterizată prin prezența de dilatații saculare ale peretelui intestinal, sub forma unor buzunărașe. În cazul unui tranzit intestinal încetinit materiile fecale pot stagna și se pot impacta în aceste buzunărașe, favorizând înmulțirea bacteriilor și inflamația locală, fenomen numit diverticulită. Diverticulita este așadar o complicație inflamatorie a diverticulozei și se caracterizează prin eritem și ulcerații ale mucoasei peridiverticulare și edem al peretelui colonic. Diverticulita este un proces inflamator de severitate variabilă, care poate uneori necesita spitalizare și intervenție chirurgicală (atunci când apare perforație, abces peridiverticular sau fistulă).

Diverticuloza este o condiție cu evoluție de cele mai multe ori benignă. Ea nu dispare și nu se ameliorează în timp. Boala diverticulară poate fi asimptomatică sau se poate manifesta cu durere, diaree și febră în caz de diverticulită. Pentru prevenția episoadelor de diverticulită se recomandă o dietă bogată în fibre, evitarea constipației și profilaxie cu antibiotic neresorbabil (rifaximină/Normix).

Add comment


Security code
Refresh