Din nou despre riscul cardiovascular

Pe lâng? scorurile actuale de evaluare a riscului cardiovascular, viagra click cardiologii au la îndemân? un nou test multibiomarker pentru predic?ia bolilor cardiovasculare.

Este vorba despre CVD Inflammatory Profile de la Cleveland HeartLab, un test care include 5 biomarkeri: F2-izoprostani, proteina C reactivă înalt sensibilă (hs-CRP), microalbuminuria, mieloperoxidaza (MPO) și fosfolipaza A2 asociată lipoproteinelor (Lp-PLA2). Acest test ajută la stratificarea riscului pacienților și la identificarea celor care necesită intervenție terapeutică promptă și agresivă. Testul acoperă riscul legat de stilul de viață (risc pe termen lung, F2-izoprostani), de dezvoltare a bolilor cardiovasculare (risc pe termen mediu, hs-CRP și microalbuminuria) și de inițiere a unui eveniment coronarian (risc pe termen scurt, MPO și Lp- PLA2). Dezvoltarea acestui profil biomarker a pornit de la premisa că infarctul miocardic este cauzat atât de injuria ischemică cât și de răspunsul inflamator – testul adresându-se tocmai acestei componente de risc inflamator.

F2-izoprostanii detectează oxidarea și evidențiază efectul unor factori nocivi legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul și obezitatea. Proteina C reactivă înalt sensibilă (hs-CRP) reflectă încărcarea ateromatoasă, iar microalbuminuria raportată la creatinină este utilă pentru evaluarea disfuncției endoteliale. MPO și Lp- PLA2 sunt markeri de vulnerabilitate a plăcii de aterom.

Acest test multibiomarker crește acuratețea stratificării riscului cardiovascular de 1.5 ori în plus față de scorul Framingham. Totuși, comunitatea cardiologilor preferă alte unelte de evaluare a riscului cardiovascular – cum este scorul de calciu, care oferă o predicție de până la 10 ori mai mare a acestui risc. Nu în ultimul rând, să nu uităm că până la aceste teste trebuie făcută o evaluare a factorilor de risc tradiționali – obezitate, fumat, colesterol crescut, sedentarism, hipertensiune, hiperglicemie.

Referințe: A multibiomarker test for predicting CVD, Theheart

Add comment


Security code
Refresh