Dieta low-FODMAP

Ultima modă în materie de tratament a tulburărilor funcționale gastrointestinale (sindromul de intestin iritabil) este dieta low-FODMAP (fermentable oligosaccharides disaccharides, monosaccharides, and polyols), adică o dietă săracă în oligozaharide și polioli.

Ce este dieta low-FODMAP?

Dieta low-FODMAP a fost creată la Universitatea Monash (Melbourne, Australia) de Peter Gibson și Susan Shepherd.

Carbohidrații de tip FODMAP din dietă sunt reprezentați de:

  • fructoză (fructe, miere, sucuri, agave)
  • lactoză (produse lactate)
  • fructani (grâu, usturoi, ceapă, varză)
  • galactani (fasole, linte, soia)
  • polioli (îndulcitori care conțin sorbitol, manitol, xilitol, maltitol, unele fructe – avocado, cireșe, nectarine, piersici, caise, pere, prune, pepene, mango, papaya)

Constituenții FODMAP sunt osmotic-activi (atrag apa în lumenul intestinal, scăzând consistența scaunului) și pot fi fermentați sub acțiunea bacteriilor din tractul digestiv atunci când sunt consumați în exces sau la cei cu sensibilitate crescută (ducând la simptome precum balonare, flatulență, crampe sau diaree).   

Cum se ține dieta low-FODMAP?

Dieta low-FODMAP presupune 2 etape: 1- faza de eliminare și 2 - faza de reintroducere sau provocare.

Pentru a evalua toleranța la compușii FODMAP, se recomandă eliminarea lor din dietă pentru 6-8 săptămâni (după unii autori 2-4 săptămâni), urmată de reintroducerea treptată pentru depistarea pragului și a alimentelor la care reapare simptomatologia. În timpul celei de-a doua etape (de provocare) pacientul va reintroduce pe rând câte un grup de alimente (ex. lactate, polioli) sau câte un aliment individual (ex. ceapă, mango) pentru a evalua toleranța. Această fază trebuie individualizată și se recomandă a fi urmată sub supravegherea unui nutriționist. 

Cui este indicată dieta low-FODMAP?

Dieta low-FODMAP este indicată la pacienții cu sindrom de intestin iritabil, dar este studiată și pentru alte boli digestive (boli inflamatorii intestinale, boala celiacă).

Care sunt alimentele permise și respectiv interzise în dieta low-FODMAP?

O listă completă a alimentelor low și high-FODMAP este disponibilă aici (Monash University). 

Referințe: The Low-FODMAP Diet: An Approach for Controlling Irritable Bowel Syndrome. Topics in Clinical Nutrition 2014; 29(4):304-312. Full-text article

Add comment


Security code
Refresh