Dieta bogată în fibre scade riscul de accident vascular cerebral (AVC)

Consumul crescut de fibre confer? un efect protector împotriva accidentului vascular cerebral, stuff potrivit unei meta-analiza publicate în jurnalul Stroke.

Studii anterioare au arătat că  dieta bogată în fibre ajută la controlul unor factori de risc cardiovascular importanți precum hipertensiunea arterială și hipercolesterolemia.

Meta-analiza a inclus 8 studii publicate între 1990 și 2012 și a concluzionat că pentru fiecare 7 grame de fibre consumate în plus zilnic, riscul de accident vascular cerebral scade cu 7%. Acest efect protector a fost constatat pentru fibrele hidrosolubile, în timp ce reducerea riscului este mai mică pentru fibrele insolubile. Legumele și fructele conțin ambele tipuri de fibre. Surplusul de 7 grame de fibre înseamnă o porție de paste integrale și două gustări de fructe sau legume.

Consumul actual de fibre este undeva la 13 grame/zi pentru femei și 17 grame/zi pentru bărbați, față de doza recomandată de 21-25 grame pentru femei și la 30-38 grame pentru bărbați.

Sursele de fibre hidrosolubile sunt reprezentate de fasole, arahide, ovăz, orz, secară, mazăre, unele fructe (mere, pere, prune, banane), unele legume (morcov, broccoli, varză de Bruxelles), ceapă, cartof, semințe (psyllium), arahide și nuci.

Pe lângă beneficiile cardiovasculare, dieta bogată în fibre conferă protecție și împotriva cancerului colorectal (Aune D et al) și cancerului de sân (Aune D et al, Dong JY et al), și scade riscul de deces prin boli cardiovasculare, respiratorii și infecțioase (ParK Y et al).

Add comment


Security code
Refresh