Concor (bisoprolol) - prospect

Concor (bisoprolol) - prospect

Prezentare farmaceutică: Comprimate filmate a 5 mg fumarat de bisoprolol sau comprimate filmate a 10 mg fumarat de bisoprolol (cutii cu 30 şi 50 buc.).

Acţiune terapeutică: Blocant beta-adrenergic cardio-selectiv, cu o activitate mai mare decât atenololul şi betaxololul. Substanţa acţionează ca antihipertensiv atât prin efectul asupra miocardului cât şi pe sistemul renină-angiotensină (inhibă secreţia de renină bazală şi stimulată). Bisoprololul asigură o protecţie dependentă de doză a miocardului faţă de ischemie. La dozele uzuale bisoprololul nu are activitate intrinsecă beta-simpatomimetică, nu are activitate de stabilizator de membrană. După administrarea orală se absoarbe aproximativ 90% din produs din care 10% se inactivează la primul pasaj hepatic. Numai 30% din produs circulă legat de proteinele plasmatice. Jumătate din cantitatea administrată este inactivată la nivel hepatic, iar cealaltă jumătate este eliminată neschimbată prin urină. Produsul are un timp de înjumătăţire de 10-12 ore.

Indicaţii: Hipertensiune, angină pectorală.

Mod de administrare: Iniţial 5 mg pe zi, apoi 10 mg pe zi, foarte rar sunt necesare 20 mg luate o dată. Se ia nemestecat, cu puţin lichid, dimineaţa pe stomacul gol (sau la micul dejun). Nu se întrerupe brusc tratamentul.

Reacţii adverse: Somnolenţă, ameţeli, cefalee, transpiraţii, tulburări de somn, depresiuni, tulburări gastrointestinale, reacţii cutanate, bradicardie, iritabilitate, parestezii, crampe musculare, bronhospasm. Influenţează excitabilitatea (prudenţă la cei care trebuie să-şi coordoneze bine mişcările, conducători auto  etc.).

Contraindicaţii: Insuficienţă cardiacă decompensată, infarct miocardic recent, bloc AV de gradul II şi III, sindrom de nod sinusal, bloc sino-atrial, bradicardie (sub 50/min), hipotensiune, astm bronşic, tulburări de circulaţie periferică grave, feocromocitom, sarcină, lactaţie, copii. Atenţie La diabetici, după cure de slăbire prelungite şi în caz de acidoză. Se va întrerupe administrarea produsului cu 72 de ore înaintea datei de naştere calculate.

Add comment


Security code
Refresh