Clexane (enoxaparin) - prospect

Clexane (enoxaparin) - prospect

Prezentare farmaceutică: Soluţie injectabilă de enoxaparină sodică 100 mg/1 ml condiţionată în seringi preumplute a: 20 mg/0,2 ml; 40 mg/0,4 ml; 60 mg/0,6 ml; 80 mg/0,8 ml; 100 mg/1 ml. Cutii a 2 seringi preumplute.

Indicaţii: Enoxaparina este o heparină, cu greutate moleculară mică, indicată în: Profilaxia trombozei venoase profunde şi a embolismului pulmonar. Profilaxia coagulării în circuitul extracorporeal în timpul şedinţelor de hemodializă. Tratamentul tulburărilor tromboembolice, în special cele asociate cu chirurgia generală şi ortopedică. Tratamentul anginei instabile şi a infarctului miocardic non-Q (fără undă Q).

Contraindicaţii: Alergie la enoxaparină. Antecedente de trombocitopenie în cursul tratamentelor anterioare cu heparină nefracţionată sau heparină cu greutate moleculară mică, manifestări sau tendinţe hemoragice legate de tulburări ale hemostazei, cu excepţia coagulopatiilor de consum fară legătură cu heparina. Endocardite infecţioase acute. Leziuni organice susceptibile de sângerare. Contraindicaţii relative: Asocierea cu ticlopidina, salicilaţi sau AINS.

Efecte secundare: Manifestări hemoragice, doar în prezenţa factorilor de risc asociaţi, rare cazuri de trombocitopenie sau de hematoame la locul injecţiei.

Precauţii: A nu se administra i.m. Precauţii la administrarea în timpul sarcinii. Se recomandă prudenţă în caz de insuficienţă hepatică, antecedente de ulcer gastro-duodenal sau vasculopatii chorio-retiniene, hipertensiune arterială severă necontrolată medicamentos. Rahianestezie şi anestezie peridurală. Precauţii la asociere cu anticoagulante orale, antiinflamatorii nonsteroidiene, corticosteroizi.

Posologie şi mod de administrare: La pacienţii cu risc trombotic moderat se administrează o seringă preumplută de 20 mg enoxaparin/ 0,2 ml la 24 ore, s.c. în plica abdominală; tratamentul se începe cu 2 ore preoperator şi se continuă timp de 7-10 zile sau până la mobilizarea completă a pacientului. La pacienţii cu risc trombotic crescut, se administrează începând cu 12 ore preoperator o seringă preumplută de 40 mg/0,4 ml/zi şi se continuă până la mobilizarea completă a pacientului. Hemodializa: se administrează 1 mg/kg corp în linia arterială a circuitului, la începutul unei şedinţe de 4 ore. La pacienţii cu risc hemoragic crescut, se administrează 0,5 mg/kg corp (acces vascular dublu) sau 0,75 mg/kg corp (acces vascular simplu). Dacă se formează depozite de fibrină, trebuie administrată o nouă doză de 0,5 până la 1 mg/kg corp, depinzând de timpul final al dializei. Tratamentul tombozei venoase profunde - injecţie subcutanată, 1mg/kg corp la 12 ore, timp de 7-10 zile. Tratamentul anginei instabile şi al infarctului non-Q - 1mg/kg corp la 12 ore, subcutanat, concomitent cu aspirina oral (100-325 mg, o dată pe zi).

Reacţii adverse: În timpul tratamentului poate apărea trombocitopenie. Se opreşte administrarea enoxaparinei. Ocazional pot apărea echimoze la locul injecţiei. Excepţional de rar pot apărea manifestări hemoragice. În timpul tratamentului este posibil să apară modificări ale probelor hepatice (transaminaze, fosfatază alcalină).

Add comment


Security code
Refresh