Ceaiul verde - beneficii aduse sănătătii

Ceaiul verde este un tip de ceai extras exclusiv din frunzele de Camellia sinensis, printr-un proces ce presupune o oxidare minima.

Pe lângă ceaiul verde, din Camellia sinensis mai sunt extrase și ceaiul negru și ceaiul chinzesc oolong. Țara originară a ceaiului verde este China, unde este consumat de mii de ani, el fiind însă răspândit de curând și în Europa.

Conținutul ceaiului verde: polifenoli, cu acțiuni antioxidante (6 catechine importante: catechină, galaogatechină, epicatechină, epigalaocatechină, epicatechin galat, EGCG - epigalaocatechin galat), alcaloizi cu efect stimulant (cafeină, teobromină, teofilină).

"Mai bine să fii privat 3 zile de mâncare, decât o zi de ceai " (Proverb chinezesc)

Beneficiile consumului de ceai verde

  • scade nivelul LDL colesterolului (colesterolul "rău", implicat în apariția aterosclerozei) și crește nivelul HDL colesterolului (considerat colesterolul "bun", ce previne apariția aterosclerozei);
  • previne apariția cancerelor (cancer de vezică, de sân, ovarian, colorectal, pulmonar, cutanat, gastric, pancreatic, de prostată), putând fi folosit și în tratamentul proceselor neoplazice. Nu există dovezi clare, dar se pare ca taninul din ceaiul verde crește riscul de cancer esofagian, existând o serie de contradicții în ceea ce privește prevenirea și cresterea riscului de cancer esofagian.
  • tratamentul sclerozei multiple
  • rol antioxidant, prin neutralizarea radicalilor liberi (rol în menținerea integrității membranelor celulare)
  • bun diuretic și laxativ
  • intervine în prevenirea bolilor cardiovasculare (în special a hipertensiunii arteriale)
  • previne apariția obezității (crește rata metabolismului)
  • previne apariția infecțiilor
  • stimulează apărarea imună
  • tratamentul artritei reumatoide
  • benefic la diabetici, prin încetinirea progresiei bolii; previne apariția diabetului tip I prin controlul nivelului glicemiei
  • are un efect benefic în cazul bolii inflamatorii intestinale
  • îmbunătățeste memoria de scurta durată
  • intervine în stoparea unor boli neurodegenerative, ca boala Parkinson sau Alzheimer
  • un studiu efectuat de către cercetatorii Universitatii din Louisville a evidențiat ca polifenolii conținuți de ceaiul verde ajută la stoparea deficitelor cognitive care apar în contextul apneei de somn obstructive
  • polifenolii inhibă cresterea bacteriilor ce cauzeaza halitoza (respirația urât mirositoare)

Dezavantajele consumului de ceai verde

Pe lânga beneficiile aduse, datorită conținutului în cafeină (mai mic decât al cafelei), consumul excesiv de ceai verde poate produce greață, cefalee, diaree, iritabilitate, palpitații, insomnii și creste frecvența urinărilor. Un studiu efectuat în anul 2009 a demonstrat ca o componentă majoră din ceaiul verde, un polifenol - EGCG, se leagă de bortezomib (Velcade), un anticanceros, reducându-i beneficiile terapeutice. Bortezomibul este utilizat în tratamentul mielomului multiplu și limfomului cu celule în manta, astfel că pacienților sub acest tratament li s-a recomandat evitarea consumului de ceai verde. S-a demonstrat ca această componentă (EGCG - epigalocatechin galat/ galatul de epigalocatechina) poate inhiba și virusul HIV prin legarea de acesta, ceaiul verde putând fi folosit ca terapie complementară la pacienții seropozitivi. Ceaiul verde contine oxalați, consumul excesiv putând duce la afectare renală si spolierea organismului de calciu.

Consumul zilnic recomandat de ceai verde

Adulti: 2-3 căni/zi, în funcție de marca (240-320 mg polifenoli) sau 300-400 mg/zi extract standardizat de ceai verde

Copii: Până la momentul de față nu exista date știintifice referitoare la consumul de ceai verde de către copii, de aceea nu se recomandă acestora!

De asemenea, consumul de ceai verde este contraindicat persoanelor cu probleme cardiace, patologii renale, ulcere gastrice, femeilor gravide și femeilor care alăptează.

Add comment


Security code
Refresh