Ce este homunculus?

Homunculus-ul cortical este o reprezentare a corpului uman la nivelul creierului, raportată nu la suprafața fizică a corpului ci la densitatea inervației fiecărei regiuni anatomice în parte.

Întrucât densitatea terminațiilor nervoase și receptorilor variază mult la nivelul diferitelor segmente ale organismului, reprezentarea pictorială a corpului la nivelul scoarței cerebrale capătă imaginea unor “creaturi grotești”, după cum le-a descris chiar Dr. Wilder Penfield, cel care a creat idea homunculus-ului cortical.

Percepția creierului asupra propriului corp se realizează în 2 moduri: printr-un homunculus senzitiv și unul motor.

Astfel, la nivelul cortexului motor primar (localizat în girusul precentral), care primește semnale de la aria premotorie din lobii frontali, reprezentarea este inversată (degetele de la picioare sus și fața jos) și contralaterală (fiecare parte a corpului este reprezentată pe partea opusă a cortexului). Cele mai întinse reprezentări le au mâinile, buzele și fața.         

La nivelul cortexului senzitiv primar (localizat în girusul postcentral), care primește semnale de la talamus, reprezentarea este ocupată pe suprafață mare de mâini, buze și limbă, zone cu bogată inervație senzitivă.

Add comment


Security code
Refresh