Cât exercițiu fizic trebuie să facem?

Toat? lumea ?tie c? efortul fizic este benefic pentru s?n?tate. Recent scriam chiar c? exerci?iul fizic este cel mai important medicament pentru omul modern, for sale care se complace în sedentarism.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale activității fizice regulate este prevenția bolilor cardiometabolice. Există însă 2 întrebări privitor la cât și cum trebuie făcut efortul fizic?

În ceea ce privește intensitatea efortului fizic, întrebarea este dacă e mai bine să facem o plimbare sau să alergăm. Există studii (EPI/NPAM 2010) care au aratat că efortul fizic viguros are un efect protector doar cu puțin mai mare decât efectul fizic moderat. Tot ceea ce contează e să ardem caloriile, indiferent dacă o facem printr-o activitate fizică mai intensă sau mai puțin intensă. Lipsa unei recomandări pentru efortul viguros susținut are la bază și faptul că unele cercetări au identificat leziuni cardiovasculare (cu creșterea troponinelor) la atleții de anduranță (alergători de maraton).

Privitor la durata efortului fizic, o meta-analiză publicată recent în Circulation arată că 300 minute de sport/săptămână asigură cel mai bun nivel de protecție cardiovasculară (scăderea riscului cu 20%). Lafel ca și pentru intensitatea efortului fizic, peste această valoare creșterea nivelului de protecție este mică.

Așadar, recomandarea este de 300 minute de exercițiu fizic moderat în fiecare săptămână. Un studiu apărut în Lancet a arătat că și 90 minute de sport pe săptămână aduce beneficii semnificative, scăzând riscul de deces cu 14%; prelungirea timpului de activitate fizică a scăzut suplimentar riscul cu 4% pentru fiecare 15 minute (până la un efect protector maxim de 100 minute/zi).

Mai multe recomandări privind activitatea fizică găsiți pe siteul OMS și CDC.

foto: nydailynews.com

Add comment


Security code
Refresh