Cancerul colorectal în bolile inflamatorii intestinale (colită ulcerativă, boală Crohn)

Pacien?ii cu boli inflamatorii intestinale (colit? ulcerativ?, site sovaldi sale boal? Crohn) prezint? un risc crescut de cancer colorectal.

Cât de mare este acest risc? O meta-analiză publicată în Gut arată că riscul este de 3% la 10 ani de evoluție a bolii, 5.9% la 20 ani și 8.7% la 30 ani de evoluție a colitei ulcerative. Alte două meta-analize au arătat o creștere de 1.9 ori a riscului de cancer colorectal la pacienții care suferă de boală Crohn (Jess T et al) și de 2.4 ori la cei cu rectocolită ulcerohemoragică (Jess T et al).

Sexul masculin, colita extensivă (pancolita), vârsta mică la debut (reflectând durata îndelungată a bolii), prezența colangitei sclerozante și antecedentele familiale sunt asociate cu un risc crescut de cancer colorectal la pacienții care suferă de colită ulcerativă, iar tratamentul cu aminosalicilați și remisiunea endoscopică sunt asociate cu un risc scăzut.

Protecția împotriva cancerului colorectal se face în 2 moduri: fie prin supraveghere colonoscopică – colonoscopie anuală/la 2 ani după 8 ani de evoluție în caz de pancolită sau după 12 ani de evoluție în caz de colită stângă, fie prin proctocolectomie totală. Screeningul colonoscopic la acești pacienți se face prin tehnici noi precum cromoendoscopie, magnificație sau colorații digitale (NBI, iSCAN).

Cancerul colorectal la pacienții cu boli inflamatorii intestinale are o serie de particularități – apare la vârste mai tinere, este multifocal, slab diferențiat, localizat adesea la nivelul colonului proximal (în special la cei cu boală Crohn sau colangită sclerozantă), iar calea patogenică la nivel molecular urmează o succesiune inversă față de cea din cancerul sporadic (inițial apare mutația p53 și ulterior mutația genei APC, față de cancerul sporadic unde formarea adenomului din epiteliul colonic are loc ca urmare a mutației APC, iar progresia adenomului la adenocarcinom apare prin mutația genelor p53 și DCC). O altă particularitate a carcinomului asociat colitei este că displazia apare pe epiteliu plan și nu într-un polip adenomatos, ceea ce face mult mai dificilă depistarea cancerului în stadii incipiente.

Add comment


Security code
Refresh