Calculii biliari – colesterolici sau pigmentari

Calculii biliari pot avea forme ?i dimensiuni variate, view de la multipli calculi milimetrici la un calcul unic de câ?iva centrimetri. În func?ie de compozi?ia lor, calculii biliari sunt de 3 tipuri: colesterolici, pigmentari sau mic?ti.

Există mai mulți factori care contribuie la apariția calculilor: concentrația crescută de colesterol în bilă (dezechilibrată în raport cu concentrația de săruri biliare-lecitină din compoziția acesteia, care are rol de a solubiliza colesterolul), evacuarea incompletă și diskinezia colecistului (care favorizează supraconcentrarea bilei cu formarea de sludge sau “mâl” biliar), precum și prezența de proteine care promovează/inhibă precipitarea colesterolului (factori litogeni/anti-litogeni). Sarcina, consumul de contraceptive orale, obezitatea, dislipidemia, rezecțiile ileale, ciroza hepatică și hemoliza cronică favorizează apariția litiazei biliare. Infecțiile  biliare pot și ele contribui la formarea calculilor, prin deconjugarea sărurilor biliare și hidroliza lecitinei, care sunt elemente solubilizante.

Calculi colesterolotici

Sunt alcătuiți din 70-100% colesterol și sunt radiotransparenți. Doar 10-20% din calculii colesterolotici au în compoziție suficient carbonat de calciu pentru a-i faci radioopaci. La colecistectomie, au o culoare gălben-brun deschis. De obicei sunt calculi unici, de dimensiuni mari, și apar doar în colecist.

Clasic, factorii de risc pentru acest tip de litiază au fost încadrați drept cei 4F:

  • female - frecvența fiind de 2 ori mai mare la sexul feminin
  • fat - obezitate
  • fertile - încărcătura estrogenică din perioada fertilă
  • forty - vârsta peste 40 ani 

Calculi pigmentari

Au în compoziție sub 30% colesterol. Frecvent sunt radioopaci (având în compoziție bilirubină și săruri de calciu - carbonat de calciu, fosfat de calciu) și au o culoare verde-maron sau negricioasă. De obicei sunt calculi mici, multipli. Calculii pigmentari negri se găsesc de obicei în vezicula biliară "sterilă" și apar la pacienții cirotici sau cu afecțiuni hemolitice cronice, pe când cei maron apar în contextul infecției căilor biliare intra- sau extrahepatice (colangită), ca litiază coledociană post-colecistectomie și la pacienții cu colangită sclerozantă. 

Calculi micști

Calculii micști au în compoziție 30-70% colesterol, restul fiind reprezentat de carbonat de calciu, fosfați și pigmenți biliari. 

Add comment


Security code
Refresh