Burtă de la bere

M?rirea de volum a abdomenului nu poate fi pus? pe seama consumului de bere, health ci se datoreaz? alimenta?iei nes?n?toase, viagra conform mai multor studii care au analizat leg?tura între b?utura preferat? a b?rba?ilor ?i circumferin?a abdominal?.

Astfel, asocierea directă a consumului de bere cu burta (beer belly) este doar un mit medical care nu trebuie însă să încurajeze un consum de peste 500 ml de bere zilnic deoarece excesul are efecte negative asupra sănătății.

Acumularea de țesut adipos în jurul taliei se datorează alimentației greșite, hipercalorice, cu un conținut bogat în grăsimi saturate și dulciuri rafinate. Există totuși o conexiune între consumul de bere și burtă: de obicei, berea este servită împreună cu cârnați, ciolan afumat, chipsuri sau popcorn, care pot fi responsabile de apariția depozitelor grăsoase la nivelul abdomenului. O altă asociere fundamentată între bere și mărirea abdomenului este reprezentată de plenitudinea abdominală (balonare) ce apare după consum.

Berea este produsă dintr-un glucid cu un indice glicemic de 110 (mai mare decât al glucozei) numit maltoză. Consumul de bere poate îngrășa însă nu în măsură în cât să producă burtă: având în vedere că fiecare gram de alcool are circa 7 calorii, o bere de 500 ml cu o alcoolemie de 5% va aduce un aport caloric de 175 calorii; deoarece ingestia de bere nu induce și senzația de sațietate (cum se întâmplă cu grăsimile), consumatorul va fi tentat să consume și ceva alimente solide pe lângă sticla de bere și uneori aceste alimente sunt tot ceea ce putea fi mai rău – alune, snacksuri, chipsuri, fast-food – produse hipercalorice care încarcă și mai mult organismul cu calorii și care, dacă nu sunt consumate prin exerciții fizice, se vor depune sub formă de țesut adipos. În plus, aportul de alcool poate avea un efect inhibitor asupra metabolizării (arderii) grăsimilor. De principiu, orice aliment – inclusiv berea – poate îngrășa dacă aportul energetic pe care îl aduce organismului este în surplus față de necesar și nu este consumat prin exercițiu fizic. Obezitatea abdominală are și o componentă genetică, astfel că cei suspectibili vor dezvolta burtă indiferent de sursa excedentului de calorii.

Un alt mit care circulă prin popor este că berea reprezintă o sursă excelentă de vitamine: într-adevăr drojdia de bere este bogată în vitamine din grupul B, însă în procesul de producție se pierde o cantitate mare din acestea; în plus, consumul cronic de alcool duce la carență de vitamina B1.

În concluzie, consumul excesiv de bere poate duce la formarea burții doar dacă este asociat cu o dietă dezechilibrată și sedentarism. Paradoxul cel mai mare al băutorilor de bere este că deși sunt microbiști, ei nu fac niciodată sport pentru a arde surplusul de calorii adus prin consumul băuturii și pentru a crește tonusul musculaturii abdominale.

Cele mai bune remedii pentru a scăpa de burtă sunt adoptarea unei diete sănătoase, mersul pe jos și alergatul, intensificarea activității fizice (inclusiv sexuale) și creșterea tonusului musculaturii abdominale (prin abdomene).

Referințe: BBCNatureDailyMail

Add comment


Security code
Refresh