Bepanthen - prospect

Bepanthen, health rx unguent - prospect

Prezentare farmaceutică: Unguent 50 mg/g (5%), 30 g, soluţie 50 mg/ml (5%) 50 ml. Excipienţi. Unguent : Lanolină (E 913). Soluţie: conservanţi (0,1 mg domiphen bromide; 0,8 mg metilparaben, E 218; 0,1 mg propil paraben, E 216).

Acţiune terapeutică: Dexpantenolul, substanţa activă a produsului Bepanthen, are aceleaşi efecte ca şi acidul pantotenic, întrucât este rapid transformat în această vitamină, în organism. Totuşi, are avantajul de a fi mai uşor absorbit, atunci când este aplicat local. Acidul pantotenic este o componentă a esenţialei coenzime A care, sub formă de acetil-coenzimă A, joacă un rol central în metabolismul tuturor celulelor. Este, prin urmare, indispensabil pentru dezvoltarea şi regenerarea tegumentelor şi mucoaselor.

Farmacocinetică: Dexpantenolul este absorbit în cantitate mare de la toate nivelele intestinului subţire, probabil prin difuziune pasivă, şi apoi rapid transformat în acid pantotenic. În sânge, acidul pantotenic este legat, mai mult sau mai puţin puternic, de proteinele plasmatice (în principal, de beta-globulină şi albumină). La adulţii sănătoşi, concentraţia de acid pantotenic este de aproximativ 500-1000 mcg/l, în sânge şi de 100 mcg/l, în ser. Dintr-o doză de 4 mg de acid pantotenic, 1 mg este excretat prin urină, în timp de 24 de ore. Acidul pantotenic nu este descompus în organism, ci este excretat sub formă nemodificată. După administrarea orală a medicamentului, 60-70% apare în urină, iar restul, în fecale. Este excretat prin urină, între 2-7 mg/zi, la adulţi şi 2-3 mg/zi, la copii.

Indicaţii: Favorizează vindecarea şi epitelizarea rănilor puţin grave, a arsurilor şi escoriaţiilor uşoare, a inflamaţiilor tegumentare, ca de exemplu cele care apar în urma expunerii la raze ultraviolete, sau a fototerapiei, erupţii, inflamaţii şi iritaţii ale mucoaselor, ulceraţii cronice, decubitus, fisuri, grefe de piele, eroziuni cervicale, stomatite, tratament intercalat după terapia cu cortizon. Ca terapie adjuvantă, cu aerosoli, pentru afecţiuni ale căilor respiratorii (faringită cronică şi acută, laringită, traheită, bronşită).

Mod de administrare: Unguent. Tratamentul tuturor tipurilor de leziuni: Se va aplica o dată, sau de mai multe ori pe zi, în funcţie de prescripţia medicului curant. Protejarea sânilor în timpul alăptării. Se vor acoperi cu comprese corespunzătoare, după fiecare aplicare a unguentului. În tratamentul afecţiunilor mucoasei colului uterin: Se va aplica o dată sau de mai multe ori pe zi, conform prescripţiei medicului curant. La sugari: Se va aplica după fiecare schimbare a scutecelor. Unguentul este relativ gras (lanolina) şi se recomandă în mod special pentru pielea uscată, şi ca protecţie împotriva umezelii (sâni, sugari). Soluţie. Terapia locală a stomatitelor şi rănilor (comprese umezite, aplicate repetat), cu soluţia nediluată sau diluată în părţi egale cu apă fiartă. Pentru tratamentul căilor respiratorii, se va utiliza substanţa nediluată, pentru inhalaţii. Pentru tratamentul pielii capului, se va utiliza soluţia nediluată, sau diluată în proporţie de 1: 3 cu apă, sau alcool. Se va masa pielea capului cu această soluţie, de câteva ori pe zi.

Contraindicaţii: Produsul Bepanthen nu se va utiliza în cazul pacienţilor cu hipersensibilitate cunoscută la substanţa activă, sau la unul sau mai mulţi dintre excipienţi.

Reacţii adverse: În general, Bepanthen este foarte bine tolerat. Pot apărea, foarte rar, reacţii alergice ale pielii. Valabilitate: Medicamentul trebuie utilizat înainte de data de expirare (EXP), înscrisă pe ambalaj.

Add comment


Security code
Refresh