Anemia feriprivă la sugar și copilul mic

Deficitul nutri?ional de fier este cea mai frecvent? cauz? de anemie la sugar ?i copilul mic.

Nou-născutul la termen pornește în viață cu un depozit de 250-300 mg fier, care îi ajung pentru primele 4-6 luni, după care se epuizează. Prematurul are chiar mai puțin, 150 mg (70-75 mg/kg), ceea ce înseamnă că depozitele vor fi consumate mai repede și va fi nevoie de suplimente de fier mai devreme. Deși laptele matern are un conținut scăzut în fier, acesta are o rată de absorbție foarte bună și face din alăptare una din metodele de prevenire a anemiei feriprive în primele luni de viață. După vârsta de 6 luni pentru sugarii eutrofici și 3-4 luni pentru prematuri trebuie însă administrate suplimente de fier. Semnele și simptomele de anemie feriprivă la sugar sunt paloarea, iritabilitatea, oboseala, scăderea apetitului și tahicardia. Diagnosticul se pune pe baza manifestărilor clinice și a rezultatului hemogramei, care arată scăderea hemoglobinei, hematocritului și numărului de hematii, cu volum eritrocitar scăzut (valorile normale ale parametrilor hemogramei sunt diferite la copilul mic față de adult).

Carența de fier poate apare în cazul diversificării tardive sau incorecte (exces de făinoase, absența produselor de carne), alimentației artificiale prelungite cu lapte praf sau în cadrul unor boli digestive (diaree cronică, parazitoze, malabsorbție, sângerări cronice).

Iată care sunt principalele metode de prevenire și tratament a anemiei feriprive la sugar:

  • prevenirea anemiei la gravidă prin asigurarea unei diete complete și suplimentarea cu fier în ultimul trimestru de sarcină, controlul rapid al complicațiilor obstetricale care evoluează cu pierderi sangvine (ex. placentă previa)
  • ligatura tardivă a cordonului ombilical la naștere, măsură foarte benefică și lipsită de efecte adverse (BMJ)
  • alăptare la sân în primele 6 luni de viață
  • diversificarea cu preparate bogate în fier, folosirea de formule îmbogățite cu fier
  • evitarea recoltării excesive de sânge la sugar
  • administrarea de suplimente de fier (sirop, tablete, injecții în caz de intoleranță orală sau sindrom de malabsorbție)
  • transfuzii de sânge în cazul anemiilor severe (sub 8 g/dl)

Add comment


Security code
Refresh