Aminoglutetimid - prospect

Aminoglutetimid - prospect

Compoziţie: 1 comprimat conţine aminoglutetimida 3-(4-aminofenil)-3 etil-2, 6-piperidindiona 250 mg şi excipienţi q.s.

Acţiune terapeutică: Datorită capacităţii sale de a bloca o serie de reacţii de hidroxilare din lanţul sintezei hormonilor steroizi, prin legarea competitivă cu citocromul P-450, aminoglutetimida blochează steroidogeneza din corticosuprarenale şi estrogeneza din ţesuturile extraglandulare. De asemenea, aminoglutetimida produce multiple acţiuni metabolice: inhibiţia sintezei de tiroxină, accelerarea metabolismului glucocorticoizilor de sinteză şi modificarea metabolismului degradativ al steroizilor.

Indicaţii: Cancerul de sân metastazat inoperabil, la femei post-menopauză sau ovariectomizate. Hipercorticism: sindromul Cushing, datorat tumorilor corticosuprarenalei, producerii ectopice de ACTH; unele cazuri de hiperaldosteronism.

Contraindicaţii: În pre-menopauză, întrucât blochează producţia de estrogeni a ovarului; porfirie; hipersensibilitate la aminoglutetimidă.

Efecte secundare: Tolerabilitatea aminoglutetimidei variază mult de la un individ la altul. Prin afectarea preponderentă a sistemului nervos central, pot să apară: obnubilare, letargie şi, la doze mari, ataxie. În primele două săptămâni, indiferent de doza administrată apare un exantem însoţit uneori de febră, care poate să dispară după 7-10 zile; persistenţa acestuia impune întreruperea tratamentului. În unele cazuri, izolate, apar diminuări ale funcţiei tiroidiene şi modificări ale formulei sanguine. Fără a fi dependente de doza administrată, pot să apară unele tulburări gastrointestinale (greaţă, diaree).

Mod de administrare: Este recomandată spitalizarea pacienţilor câteva zile pentru a se fixa posologia corectă. Produsul se administrează progresiv, la început în doze mici (250 mg/zi), favorizând astfel toleranţa produsului. Ultima priză trebuie administrată seara, înainte de culcare. În carcinomul de sân metastazat, se administrează 250 mg de 4 ori pe zi asociat cu 20 mg cortizon sau 25 mg acetat de cortizon. În caz de intoleranţă, doza se reduce temporar. În adenomul corticosuprarenalei (sindrom Cushing), se administrează câte 250 mg de 2-4 ori pe zi. Această doză este suficientă pentru a normaliza cortizonul plasmatic. În carcinomul sau hiperplazia suprarenalei (sindrom Cushing) sunt necesare doze mai mari (până la 500 mg, de 4 ori pe zi). Doza standard în hiperaldosteronism este de 250 mg în 3-6 prize pe zi.

Formă de prezentare: Flacon a 40 comprimate.

Condiţii de păstrare: Ferit de căldură, lumină şi umiditate.

Add comment


Security code
Refresh