Alopecia androgenică (calviția bărbaților)

Caderea parului este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la cabinetele de dermatologie. Alopecia este o afectiune dermatologica inflamatorie cu evolutie cronica caracterizata prin pierderea localizata sau difuza a parului si se întâlneste cel mai frecvent la nivelul scalpului.

Ea poate fi cicatriceala (când tegumentul adiacent este sclero-atrofic, iar foliculul pilos este disparut) sau non-cicatriceala (când foliculul pilos este conservat). Refacerea pilozitatii se poate obtine doar în cazul formelor non-cicatriceale.

Alopecia poate fi:

  • localizată - alopecie areată (pelada)
  • generalizată (difuză) - alopecie androgenogenetică, alopecie fiziologica (neonatala, gravidica, senila), cea asociata cu diferite afectiuni cutanate sau afectiuni sistemice, indusa de medicamente sau substante chimice, manuala (trichotilomania).

Cauze

Principalele cauze ale alopeciei androgenice sunt considerate a fi transmiterea genetica, hormonodependenta si seboreea. Alti factori care pot determina pierderea parului sunt: stilul de viata stresant, regimul alimentar inadecvat, poluarea, excesul de preparate cosmetice agresive, radiatiile ionizante, afectiuni dermatologice (micoze, parazitoze), excesul de cafea, fumat si alcool.

 

Clasificare

Boala debuteaza în cea de-a doua decada de viata si este din ce în ce mai frecventa printre barbatii tineri. În functie de vârsta si localizarea zonelor alopecice, exista 4 tipuri de alopecie androgenica:

  • tipul I: apare în jurul vârstei de 20-25 ani si consta în pierderea parului din regiunea frontotemporala.
  • tipul II: apare la 30 ani si se caracterizeaza prin caderea parului la nivelul vertexului (crestetul capului).
  • tipul III: în jurul vârstei de 40 ani se constata o pierdere extinsa a parului la nivelul regiunii frontale.
  • tipul IV: alopecia se întinde de la nivelul fruntii pâna la nivelul vertexului.
  • tipul V: numit si "calvitie hipocratica", este o alopecie foarte extinsa, ramânând par doar la marginea zonei de implantare a pilozitatii capilare.

Aspectul inestetic al pacientilor alopecici poate fi cauza de depresie, anxietate sau comportamente agresive. Desi extrem de rar, alopecia angrogenica poate fi întâlnita si la femei. Implicarea hormonilor sexuali masculini (androgenodependenta) în patogenia bolii este demonstrata de localizarea zonelor alopecice la nivel frontal si în vertex (nu si occipital sau temporal), deoarece doar la acest nivel exista o densitate mare de receptori pentru androgeni. Dermatita seboreica a scalpului se manifesta printr-o exsudatie grasoasa si prin formarea de cruste la baza firului de par, care altereaza structura si rezistenta acestuia.

Alopecia hormonodependentă la bărbați

Elementul patogenic principal al alopeciei hormonodependente este cresterea activitatii enzimei 5-alfa-reductaza, care catalizeaza procesul de conversie a testosteronului în dihidrotestosteron (DHT), compus de 20 ori mai activ la nivelul foliculului pilosebaceu.

Genele care codifica 5-alfa-reductaza sunt localizate la nivelul foliculilor pilosebacei (tipul 1 de reductaza, a carei gena e situata pe cromozomul 5) si la nivelul papilei dermice (tipul 2 de reductaza, a carei gena e situata pe cromozomul 1). Modificarea expresiei acestor gene nu influenteaza prezenta sau absenta alopeciei, de aceea hiperactivitatea 5-alfa-reductazei nu este considerata un fenomen primar, ci unul secundar - rezultat al modificarii concentratiei de hormoni androgeni sau a sensibilitatii receptorilor pentru androgeni (asadar cresterea activitatii 5-alfa-reductazei este un fenomen androgenodependent). Mecanismul prin care cresterea concentratiei locale de DHT duce la lezarea foliculului pilos consta în inhibarea proliferarii celulare la nivelul papilei dermice si inhibarea sintezei locale de VEGF (factor de crestere vascular endotelial).

Pacientii cu alopecie androgenodependenta au un risc crescut de a dezvolta acnee, insulinorezistenta si de a avea descendenti de sex feminin cu sindrom de ovare polichistice.

Alopecia hormonodependentă la femei

Desi rare, exista cazuri în care alopecia androgenodependenta poate aparea si la femei, prin acelasi mecanism ca si la barbati. Este vorba de pacientele cu status virilizant (virilizarea se caracterizeaza printr-un exces de secretie a hormonilor sexuali masculin de catre glandele suprarenale, si se manifesta la femei prin aparitia caracterelor sexuale secundare barbatesti - hirsutim, dispozitie anomala a tesutului grasos, voce îngrosata). Uneori, alopecia androgenodependenta la femei poate fi însotita de tulburari de ciclu menstrual si eruptii acneiforme, caz în care trebuie efectuate investigatii endocrinologice.

Avantajul la femei este ca pot beneficia de tratament cu estrogeni - care au efect antiandrogenic, stimuleaza factorul de crestere vascular endotelial (VEGF) si proliferarea celulelor din papila dermica. Inhibitorii de 5-alfa-reductaza nu au efecte spectaculoase la sexul feminin.

În caderea parului la femeie este implicata si rarefierea dependenta de vâsta a firelor de par, precum si alterarea structurii si rezistentei acestora.

 

Tratament

  • Elucidarea mecanismului biochimic prin care se produce lezarea foliculilor pilosi a permis dezvoltarea unui tratament patogenic - inhibitorii de 5-alfa-reductaza (ex. finasteridul este un inhibitor specific al tipului 2 de reductaza), al caror efect favorabil a fost demonstrat prin studii clinice. Astfel, finasteridul (Propecia) 1 mg/zi duce la refacerea pilozitatii în zonele alopecice în decurs de 6 luni, iar rezultatele se mentin timp de 1 an de la întreruperea tratamentului.
  • Minoxidilul este un agent vasodilatator musculotrop care a fost initial studiat ca antihipertensiv si actualmente este folosit pentru una dintre reactiile sale adverse (hipertricoza). Este disponibil sub forma de solutie 2% si 5% (Alopexy, Hairgrow, Rogaine). Minoxidilul este eficient în special în cazurile cu evolutie recenta (sub 10 ani) si cu extindere limitata (sub 10 cm); întreruperea tratamentului poate duce la reaparitia alopeciei. Se poate asocia tratament topic cu acid retinoic.
  • Aplicatiile locale cu estrogeni pot fi folosite atât la barbati, cât si la femei, dar prezinta risc de efecte sistemice. Estrogenii per os sunt indicati doar la femei. Se pot asocia si progestative antiandrogenice (acetat de ciproteron 2-5 mg/zi), care combate atât excesul de androgeni de la nivelul scalpului, cât si seboreea.
  • Pentru stimularea pilogenezei se folosesc suplimente pe baza de seleniu, calciu si zinc, vitamine (acid pantotenic, biotina, piridoxina) si aminoacizi sulfurati (cisteina, metionina). Tratamentul cu Revalid (combinatie de metionina, cisteina, acid paraaminobenzoic, zinc, fier, cupru, vitamina B1, vitamina B6, pantotenat de calciu, extract de germeni de grâu, extract de mei si drojdie de bere uscata) este eficient daca se utilizeaza pe termen lung. Actualmente se studiaza eficacitatea stimularii pilogenezei cu PUVA (psoralen cu 2 ore înainte de expunere, apoi UVA) de 2-3 ori pe saptamâna.
  • O metoda eficienta este si transplantul de par, care foloseste autogrefe din zona occipitala prelevate prin bipsie.
  • Simultan cu tratamentul alopeciei, se vor trata si factorii favorizanti (matreata, seboreea) cu sampoane/lotiuni antifungice si antiseboreice. Astfel de produse sunt cele din gama Ducray, Foltene sau Nizoral.

Aspecte practice

Procesul de deteriorare si cadere a firului de par dureaza aproximativ 60 zile, de aceea rezultatele unui produs de renegerare a parului trebuie urmarite la 2-3 luni de tratament continuu. Daca se constata efecte favorabile cu un anume produs, se va continua tratamentul cu doze mai mici, de întretinere, pentru o perioada de 3-6 luni (urmând ca anual sa se repete curele de tratament). Dacă rezultatele sunt nesatisfacatoare, se pot încerca mai multe produse concomitent.

 

Sfaturi pentru îngrijirea părului

  • după spalare, uscarea parului se face cu o caldura moderata si la o distanta de cel putin 15 cm între uscator si păr
  • alegerea samponului se va face în functie de tipul de par (gras, uscat, fragil)
  • după vopsire, se va utiliza un balsam sau o crema de par care sa ajute la regenerarea tonusului si texturii parului
  • pentru persoanele care se spala des pe cap, se vor folosi sampoane pentru utilizare frecventă

Add comment


Security code
Refresh