10 mituri legate de contracepţie

Iată cele mai populare 10 mituri despre contracepție:

1. Femeia nu rămâne gravidă dacă face sex în perioada menstruaţiei

Multe femei cred că dacă fac sex neprotejat în timpul menstruaţiei, nu au risc de a rămâne însărcinate. Deşi ovulaţia este momentul ciclului menstrual favorabil fecundaţiei, probabilitatea de a rămâne gravidă în timpul menstruaţiei există şi nu trebuie ignorată. Pe de altă parte, spermatozoizii pot supravieţui până la 5 zile în corpul femeii.

2. Alăptarea este o metodă contraceptivă

Cu toate că în mod obișnuit, ovulaţia şi menstruaţia nu se mai produc în perioada alăptării, datorită secreţiei prolactinei, aceste procese fizologice pot reapărea fără ca femeia să îşi dea seama la timp. Deci, femeia poate rămâne gravidă în timpul alăptării! Majoritatea doctorilor recomandă păstrarea unui interval de minim un an între naştere şi o viitoarea sarcină.

3. Dacă bărbatul ejaculează în exterior, femeia nu poate rămâne gravidă

Metoda coitului intreupt este folosită din cele mai vechi timpuri, dar din păcate nu este atât de eficientă în evitarea unei sarcini nedorite. Înainte ca ejacularea să se producă, o cantitate mică de lichid lubrifiant (smegmă) este eliberată şi poate conţine spermatozoizi.

4. Dacă după contactul sexual, femeia se spală intravaginal, nu poate rămâne gravidă

Duşurile vaginale efectuate după contactul sexual nu ajută la evitarea sarcinii, deoarece unii spermatozoizi au ajuns deja la nivel uterin. Medicii ginecologi nu recomandă duşurile vaginale, deoarece pot avea repercusiuni asupra sănătăţii femeii.

5. În urma primului contact sexual, femeia nu poate rămâne gravidă

Dacă s-a instalat menstruaţia, femeia este fertilă şi poate avea copii. În general, femeile tinere pot rămâne gravide mai uşor decât cele mai în vârstă, deci protecţia în timpul contactului sexual trebuie să fie o regulă.

6. Femeile care sunt sub tratament cu pilule contraceptive nu pot contacta BTS (boli cu transmitere sexuală) şi nu pot rămâne gravide

Contracepţia hormonală este foarte eficientă, dacă e folosită corect, dar singura metodă contraceptivă 100% sigură este abstinenţa! Pilulele contraceptive nu oferă protecţie împotriva transmiterii virusului HIV sau a altor BTS. Pentru prevenirea BTS, se recomandă folosirea prezervativului, deşi nici acesta nu oferă 100% protecţie.

 

7. Dacă femeia a avut un singur contact sexual neprotejat, nu există riscul de a rămâne gravidă

O singură dată este suficientă pentru a rămâne gravidă sau a contacta BTS, aşadar femeia nu trebuie să permită excepţii de la regulă.

 

8. Femeile de vârstă înaintată nu au risc de a rămâne gravide

Atâta timp cât nu s-a instalat menopauza, femeia este fertilă şi poate rămâne gravidă. Este adevărat că fertilitatea scade odată cu trecerea timpului, dar sarcina poate apărea.

9. Dacă femeia face sex rar nu trebuie să folosească pilule contraceptive

Dacă folosirea pilulelor nu este justificată în cazul contactelor sexuale rare, se poate apela la prezervative sau bureţi vaginali. Buretele vaginal conţine spermicide şi se introduce în vagin cu câteva minute înaintea contactului sexual şi oferă protecţie pe durata a 12 ore.

10. Dacă femeia suferă de afecţiuni ale aparatului reproducător, nu există riscul de a rămâne gravidă

În lipsa asigurării făcute de medicul ginecolog că sarcina nu poate apărea, folosirea metodelor contraceptive este necesară pentru prevenirea apariţiei unei sarcini nedorite.

Add comment


Security code
Refresh